Baskıya Uygun Doğru Tasarım Hazırlama

Bugünkü yazımızda baskıya uygun grafik/tasarım dosyası oluşturma hakkında bazı ince detaylara değineceğiz. 

“Tasarım; düşünce, fikir ve görüntüleri bir akıldan baş

ka akıllara aktarmaktır. İyi tasarım, farkedilmez ve görünmez olmalıdır.”  Beatrice Warde (1900-1969) Yazar, Tipografist

BASKIYA UYGUN TASARIM DOSYASI NEDİR?
NASIL HAZIRLANIR?

Hazırladığınız baskı dosyasını matbaaya gönderirken bazı önemli hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü ne yazık ki; iş güzel bir tasarım ortaya çıkarmakla bitmiyor. Tasarımınızın göründüğü gibi basılması için bazı teknik ve oldukça önemli detayları bilmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde hazırlamış olduğunuz çalışmanın baskıdan sonraki halini gördüğünüzde tasarımınızı tanımakta bir hayli zorlanabilirsiniz. Peki bunun için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Baskıya uygun tasarım dosyası nasıl hazırlanır?
Sizin için hazırladığımız yazımızda baskı sürecinden önce olması gereken hususları anlatmaya çalıştık. Gelin hep beraber inceleyelim ve kusursuz çalışmalara imzamızı atalım. Unutmayın doğru tasarım kaliteli baskıyı sağlayan kilit etkendir.

Tasarımda Kesim ve Taşma Paylarına Dikkat!

Basılacak çalışma için tasarımınızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri kesim ve taşma çizgileridir. Kesim çizgisi kesilecek olan alanı göstermektedir. Tasarımınızı asla kesim çizgisine yakın yapmamalısınız. Tasarımınızın en az 3 mm içerde güvenli alanda olduğundan emin olmalısınız. Eğer kesim çizgisinin dibinde tasarımınıza ait obje, yazı, çizgi vb. bir öge var ise kesilme ihtimali oldukça yüksektir. Taşma payı ürünler kesilirken kenarlarında beyaz alan kalmaması için bırakılan alandır. Tasarımda zemin rengi kullandıysanız ya da zeminde devam eden görseller var ise mutlaka bu alana tamamen yayılmalıdır. Tasarımda kesim sonrası beyaz alanların kalmaması için bu yapılması gereken önemli bir işlemdir. Güvenli alan kesim çizgisinden yaklaşık 5 mm içerde olan ve tasarımınızın yer alacağı güvenli bölgedir. Tasarımınızdaki objelerin kesilmemesi için çalışmanızı mutlaka güvenli alan içinde yapmaya özen göstermelisiniz.

Baskı için hazırlayacağınız tasarımın en doğru şekilde sonuçlanması için her ürün için özel olarak hazırladığımız kesim, taşma ve güvenli alan çizgisi bulunan 1001baski.com şablonlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer tasarımınızı sitemizde yer alan şablonlara göre oluşturduysanız tasarım şablonu içindeki bilgilendirici yazıları kaldırarak baskı dosyanızı grafiker arkadaşlarımıza iletebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz tasarım dosyası baskı için uygun ise üretim planına dahil edilecek eğer uygun değil ise küçük değişiklikler yapılarak baskı onayınıza sunulacaktır.

Tasarımda Kullandığınız Renkler Baskıya Uygun Mu?

Tasarım dosyanızı CMYK renk modunu kullanarak hazırlamalısınız. Tasarımınızda yer alan resim, foto vb. objeleri mutlaka kontrol edip RGB modundan CMYK renk moduna çeviriniz. Siyah metinler için 4 renk kullanmaktan kaçının; bunun yerine, yazı rengini %100 K olarak ayarlamaya özen gösterin. Tasarımınızda kullandığınız objelerin baskıda soluk siyah yerine parlak ve canlı bir siyah olarak görünmesini istiyorsanız CMYK değerini 60/30/30/100 kullanmalısınız. Eğer gri tonlar kullandıysanız siyahın tramlarını kullanabilirsiniz K: 30 gibi.

Yüksek Çözünürlüklü veya Vektörel Görseller Kullanın

Tasarımınızda kullanacağınız görsellerin yüksek çözünürlüklü veya vektörel formatta olması gerekmektedir. Aksi takdirde baskı kaliteli bir sonuç vermeyecektir. Mümkün olduğunca vektörel formatta çalışmak en doğru sonucu verecek olan yöntemdir. Özellikle logo ve çizimlerin vektörel kullanılması kaliteli bir baskı için önemlidir. Bununla birlikte ürün ölçüsüne göre değişkenlik göstermekle beraber çalışmada kullanacağınız fotoğrafları veya objeleri 300 dpi çözünürlükte hazırlamanız tavsiye edilmektedir.

Yazıları Convertleyip, Fotoğrafları Embed Yapın

Tasarım dosyanızda yer alan fotoğrafları embed yapmayı unutmayın. Aksi takdirde baskı yapan kişi kendi bilgisayarında sizin çalışmanızı açtığında tasarımınızdaki görselleri görmeyecektir.

Tasarım dosyanızı baskıya göndermeden önce mutlaka yazılarınızı convertleyerek gönderin. Çünkü kullandığınız font karşı tarafın bilgisayarında olmayabilir bu da gözden kaçarsa sürpriz bir baskı sonucu ile karşılaşabilirsiniz. Eğer karşı tarafın yazı üzerinde değişiklik yapması gerekiyorsa da mutlaka fontu da dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.

0 Yorum

Yorum Yaz

1001 BASKI

Önceki Yazı

Critical is ticking companies for to block underage users

Sonraki Yazı

They’re back! Kennedy Darling, named to return to

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir